GlavnaZavicajZgrada opstine Gusinje kao “Skadar na Bojani” Log in
 

 Buduca zgrada opstine Gusinje na kojoj se pocelo sa  izgradnjom jos prije 10 god., sa pravom se u narodu sve cesce cuje uporedjenje i uzrecica – “gradi se kao Skadar na Bojani”.

Skele na zgradi Opstine za izradu fasade

GUSINJE – Ovih dana na FB “Radio Gusinje” je objavilo fotografije na kojima se vide postavljene skele, sto gradjani Gusinja nestrpljivo ocekuju radove na fasadi objekta i konacno kompletiranje radova. Medjutim po prirodi stvari kako teku u zavicaju, vrlo je neizvjesno hoce li se u obecanom roku lokalne uprave kako su kazali zavrsiti svi poslovi u 2018 godini i novi objekat biti otvoren za servis gradjana.

Trenutno stanje tj. izgled nedovrsenog objekta daje veoma ruznu sliku gusinjske carsije, narocito u ljetnjem periodu kada zavicaj posjecuje veliki broj turista. Vecina gradjana misli  da u proslom  desetogodisnjem periodu prekidi radova i njihovo iztezivanje u nedogled, nije prouzrokovano nedostatkom novca, koliko nedostatka volje i koruptivnog sistema u lokalnim zajednicama koje su uzimale u svoje ruke sudbinu ovog objekta.

Podsjetimo se da je zgradu buduce opstinske administracije iniciralai zapocela…

na njoj radove Fondacija Gusinje iz Njujorka u partnertstvu sa opstinom Plav 2006 god, pod ugovorom od 40% Fondacija Gusinje i 60% opstina Plav za grube radove tj, prvu fazu radova. I pored toga sto je Fondacija Gusinje redovno i u dogovorenom roku isplacivala svoj financijski dio obaveza, opstinska administracija u Plavu je oklijevala isplatu izvodjacu radova u dogovorenim rokovima, kao odgovor tj. sankcionisanje izvodjaca radova koji je tekodje probijao rokove i nije se pridrzavao projektnim izvodjenjem radova, nakon cega su zavrsili pred sudskim postupkom. Intetresantan je podatak o kojemu se govori da je sudski postupak u ovom procesu opstinska administracija u plavu izgubila zbog nepojavljivanja opstinskog zastupnika na sudu, pri cemu je izvodjacu radova isplacena trazena suma novca sa dodatnim sudskim troskovima i ostalim dazbinama. Nakon ovoga Plavska opstina je totalno zanemarila ovaj projekat, objasnjavajuci  da je uzrok  nedostatak novcanog budzeta u opstinskoj kasi.

Za novo-formiranu opstinsku administracija u Gusinju koja je preuzela odgovornost,  ovaj projekat je od samog pocetka  bio prioritetan – tako su se bar izjasnjavali u lokalnoj upravi. Ubrzo nakon formiranja opstine, stranacka prepucavanja koja su uslovila paralisanje funkcionisanja opstinske administracije,  takodje su dovela ovaj projekat u neizvjesnost i otezaanje radova. U vrtlogu tih desavanja Fondacija Gusinje kao jedini voljni i spremni finansijer za produzetak radova, nije uspjela iznuditi paznju lokalne uprave. Parcijalno i u prekidima od prije tri godine pa do danasnjeg dana, uspjelo se sa postavljanjem nadkrovne konstrukcije i unutrasnjim zavrsnim radovima na objektu. Ostali radovi se ocekuju u buducnosti ili tokom 2018god.

Vecina ljudi a narocito oni iz dijaspore koji se bave gradjevinarstvom, gradnju ovog objekta dozivljavaju kao “tragicno-komedijski” odlomak iz nekog filamskog platna. Vjerovatno s’pravom jer kako oni kazu tako “relativno mali objekat” se moze zavrsiti  za nekoliko mjeseci i sa mnogo manje novca. Mnogima je diskutabilno ugovorena suma novca za izgradnju fasade koja iznosi 474,000 eura, a koju je izdvojila vlada Crne Gore iz drzavnog budzeta za ovaj dio radova i pitaju se da li ce vrijednost i izgled tih radova odgovoriti toj cijeni.

Urednik, Safet Koljenovic

 

 


Comments

Zgrada opstine Gusinje kao “Skadar na Bojani” — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *