GlavnaKolumneIbrahim HuseinovicSTARE KULE U PLAVSKOJ LJUGI Log in

 

Pise: Ibrahim Huseinovic

Stare kule napravljene u plavsko-giusinjskoj kotlini datiraju iz turskog perioda. Znacajan dio njih je i danas sacuvan, zahvaljujuci prije svega visokoj svijesti pojedinaca koji su ih obnovili i zastitili od propadanja. Kule su gradjene u orjentalnom stilu sa manjim prozorima, a nerijetko su pravljene na nacin da bi nejac na valjan nacin bila zasticena od potencijalnih napadaca.

Rijetki su primjeri da se danas stanuje u starim kulama iz turskoga vakta, no u svakom slucaju one svjedoce o stilu orjentalne gradnje i teznji naroda sa ovog prostora da bastini sve ono sto je islamsko i tursko, te da se udaljava od svega onoga sto je tudje i strano. Na dolazecim je generacijama da cuvaju i bastine sve ono sto su upraznjavali i praktikovali nasi preci.

Mnoge kule u nasoj kotlini simbolizuju vjekovnu ceznju islamskog zivlja sa ovoga prostora, da bastini svoj stil gradnje gradjevinskih i drugih objekata, svoje adete zivljenja i ophodjenja u tim kulama. Kada su se nasi preci kupali u hamamima, specijalno napravljenim u pomenutim kulama, drugi narodi neislamske konfesije u okruzenju nijesu znali za tako nesto, pa su kasnije naucili da prave kupatila i da se vise posvjecuju higijeni i higijenskim navikama.

Mnoge stare kule svjedoce i o patnji nasih predaka, koji su nakon propasti turske carevine bili prepusteni samima sebi i din dusmanima pravoslavne konfesije. Primjera radi, kula Jasavica u Plavu je sluzila za zastitu nejakom narodu od din dusmana u vise navrata, prilikom njihovog povlacenja prema Kosovu, nalazeci svoj spas kod kosovskih albanaca- pobratima i kumova.

Stare kule simbolizuju standard i uslovnost zivota nasih predaka za vrijeme turske vladavine kada smo bili svoji na svome i svjedoce nasu porazavajucu i nezavidnu poziciju pod crnogorskom vlascu, kada su nasi preci ponizavani, muceni i ubijani u ovim kulama, sve sa ciljem da prinudno budu pokrsteni, sto su oni sa prezirom odbacili.

Danas na zalost imamo odredjeni broj pojedinaca, koji su sa islamskim imenima aktivni argati drugima, da im se Allah smiluje i izvede ih na pravi put, amin.


Comments

STARE KULE U PLAVSKOJ LJUGI — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *