GlavnaKolumneIbrahim HuseinovicPROSTOR PLAVA I GUSINJA ZA KOJI JE SEHID ALI PASA VOJEVAO I STITIO GA, NEKI SU ZELELI DA OSTAVE BEZ VODE I USLOVA ZA ZIVOT Log in
AUTOR: Ibrahim Huseinovic

Mezar Ali-pase Sabanagica u Peci

Ali Pasa Sabanagic, sehid i ikona plavsko-gusinjske kotline u svoje je vrijeme sa svojim savremenicima i istomisljenicima branio Plav i Gusinje od din dusmana, kako bi njegov napaceni narod imao toliko koliko smiraja i mogocnosti da bioloski opstane na ovim prostorima. Branio je i odbranio ovaj stameni brdjanin porijeklom iz Gruamire kod Skadra Ljugu Plavsko- Gusinjsku, za koju su culi i dobro ju upoznali najvisi zvanicnici Turske imperije, Porte i velikih sila Svijeta.

Ono sto su Ali Pasa, Fakup Ferri, Aljus Smajlje, Mula Jaho, Rustem i Etem Isa i ostali saborci i istomisljenici branili i odbranili, u dvadeset i prvom vijeku su se oglasili neodgovorni subjekti da nam otmu nase blago zvano vodni resurs, s ciljem i zadnjom namjerom da vec bogatim pojedincima van prostora Plava i Gusinja omoguce da budu na stotine i hiljade puta bogatiji no sto jesu, a da drevni narod Ljuge plavsko-gusinjske postane isto toliko puta siromasniji i da bude ugrozen sa resursom zvanim pitka voda, voda za navodnjavanje nekretnina, tehnicka voda i ostalo.

Glavni akteri ovakve jedne lakrdije i avanture su organi vlasti drzave Crne Gore, koji su ovoga puta dobili zdusnog pomagaca i istinskog partnera za jedan ovakav naum, lokalnu vlast Opstine Plav na celu sa gradonacelnikom Opstnine Plav. Bez odrzanih javnih rasprava, suprotno volji napacenog naroda ovoga kraja, oni su po ubrzanoj proceduri, u maniru pravih jurisnika krenuli u kako su naveli djelimicnu eksproprijaciju privatnih posjeda, s ciljem i namjerom da ostvare svoj san i domognu se voda i vodnog potencijala (izvora, potoka i rijeka), koje za plavogusinjane zivot znace i koje su im uz cist i nezagadjeni vazduh jedino ostale na raspolaganje.

A nas sehid cije kosti pocivaju na sigirnom mjestu preko Cafe u Pec, u okviru mezarja Crvene dzamije, u amanet nam je ostavio da svoj kraj branimo od svakog onog ko hoce da nam ga ponizi i omalovazi, ko hoce da ga pohara i osiromasi i da na taj nacin sve navedeno ucini narodu koji zivi na ovom drevnom prostoru.
Ali Pasa nas poziva da sacuvamo nasa blaga poput voda, suma, zdrave zivotne sredine, da im kazemo da nam “pomoc” i odmaganje njihovo ne trebaju. U tom cilju zdravomisleci narod se digao na noge i kroz dva organizovana protesta stavio do znanja republickim organima i dijelu lokalne uprave da narod nije na prodaju, te da mu nema opstanka ukoliko mu bogati pojedinci sa strane otmu vodu koju on koristi, a za koju uredno placa poreze, takse i druge dadzbine i terete.

A ako bude bilo potrebno, slicnih ce protesta biti koliko je dovoljno, kako bi nezasiceni i neodgovorni pojedinci shvatili da ne mogu da cine sta im padne na pamet! Dosadasnjim neodgovornim radnjama Vlada Crne Gore i dio lolakne vlasti Opstine Plav su iskazali neodgovoran odnos prema narodu drevne Ljuge plavsko-gusinjske, za ocekivati je da ce od svog nauma odustati za sva vremena i da ce se javno izvinuti za uznemirenost koju su izazvali kod cestitih Plavljana i Gusinjana.

A nas Pasa, Ali Pasa Gusinski, nas poziva i sve nas pojedinacno sokoli i od nas trazi da mu otvorimo kapije Plava i Gusinja kako bi njegove kosti i njegova dusa bili tamo gdje je bio za vrijeme svog dunjaluckog zivota i za koji je prostor vojevao i branio ga od neprijatelja i din dusmana. Ovakvim statusom kvo da se nasem Ali Pasi onemogucava vjeciti pocinak u njegovoj Ljugi, u najmanju se ruku vrijedja ponos svakog stanovnika drevne Ljuge plavsko-gusinjske i udara na nasu inteligenciju.

Na nasoj je braci i sestrama u dijaspori da se u cijelom ovom poslu maksimalno ukljuce i da snose troskove uredjenja memorijalnog kompleksa Alji Pasinog, kako u Plavu u okviru kompleksa Stare dzamije, tako i u Gusinju u mjestu Krsla gdje su bili njegovi dvori i sjediste, buduci da je neophodno da mu se na jednoj lokaciji odredi mjesto za mezar i njegovo urednje, a da mu se na drugoj lokaciji izgradi i uredi Memorijalni Centar. Strankama i njihovim liderima se konacno mora postaviti zahtjev da li u svom programu i naumu zele ili ne zele rjesavanje ovog prijeko potrebnog pitanja, koje je jos davno trebalo biti rijeseno.

Koliko je vazno da sacuvamo nase pitke vode, toliko je isto vazno da Alji Pasu vratimo u mjesto u kojem je radio i djelovao, bez obzira sto je on kao Pasa naveliko prevazisao lokalne okvire.


Comments

PROSTOR PLAVA I GUSINJA ZA KOJI JE SEHID ALI PASA VOJEVAO I STITIO GA, NEKI SU ZELELI DA OSTAVE BEZ VODE I USLOVA ZA ZIVOT — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *