GlavnaIstorijaO GusinjuPorijeklo Stanovnistva Plava i Gusinja Log in
 

Utemeljivaci i osnivaci danasnjeg Gusinja su Omeragici. Prvi koji je primio Islam dolaskom Turaka u ove krajeve 1455. godine je Omeraga Salja, a njegovo ime bjese Deda Salja, katolicke vjere, Albanac. Tadasnje turske vlasti dadose Omer-agi velike posjede u Gusinju i Plavu. Omer-aga imao je dva sina, Hasan-agu i Tahir-agu. Hasan-aga napravio prvu kucu iznad rijeke Grncara i osnova Omeragica mahalu u Gusinju, a njegov brat Tahir-aga osnova Omeragica mahalu u Plavu. Bili su jako odani turskoj vlasti i kod Turaka dobise veliki ugled kao i kod starinskog ilirskog stanovnistva. Zbog velike odanosti turskoj vlasti djecu Omer-age poslase u Istambul na skolovanje i tako potomci Omer-age postase dizdari (upraviteiji) Gusinja, Plava i Bihora od 1461 – 1590. Omeragici su Salje, ilirsko pleme, nacionalno se izjasnjavaju Bosnjacima. Dali su veliki broj visoko obrazovanih ljudi. Iz turskog perioda cuveni su Smail­aga i Adem-aga Omeragic.

Sa osnivanjem Gusinja prema turskim tefterima iz 1461. u Gusinju su zivjela turska plemena Basagi, (Basagici), Bumbari (Bumbarevici), Kapidzi (Kapidzici), Hodze (Hodzici), Koke, Peji (Pejici), Selimi (Selimovici) preci velikog bosnjackog knjizevnika, Mehmeda Mese Selimovica. Causi (Causevici), Sehu (Sehovici) Bardaki (Bardakici), Banderi, Cirik (Cirikovici), Biruli (Birulici), Smakoli (Smakocevici), Sadi (Sadici), Sestani (Sestovici).

Krajem 1495. godine Gusinje naseljavaju Bekteci (Bektesevici) iz Rijeke Crnojevica. Kao muslimani su dosli u Gusinje ilirskog porijekla su i nacionalno se osjecaju Bosnjacima. Mulici i Kobilici su od Bektesevica i jedan su rod. Dali su veliki broj ucenih ljudi (sin Abdulaha Bektesevica, Ejup Bektes rodjen u Gusinju u vrijeme Kemal pase Ataturka zavrsio je visoke vojne sko1e u Njemackoj za vojnu industriju i bio je ministar u vladi Turske u periodu od 1929 – 1933.).

Omeragici gube vlast dolaskom Veli-bega 1590. godine koga je skadarski vezir imenovao za glavnog dizdara Gusinja i Plava. Veli-beg je iz provincije Horosan koja je bila u sastavu Otomanske turske imperije, a danas ta provincija pripada Iranu. Veli-beg je imao tri sina: Ahmed-bega, od njega su Sabanagici, Redzep-bega, od koga su Rezepagici i Ibrahim­-pasu, od koga su danasnji Pasici. Sabanagici su izumrli smrcu velikog junaka A1i-pase Gusinjca 1885. godine.

Od Ibrahim-pase ostala je jedna porodica Pasica u Gusinju (Mustajbega i Dzeladin-bega Pasica). Redzepagica ima nekoliko hiljada koji vode porjeklo od ove velike begovske porodice. Iz ove ugledne begovske porodice poniklo je na stotine visoko obrazovanih ljudi, (akademika, nekoliko doktora nauka, visokih oficira, diplomata, advokata, knjizevnika…)

Redzepagici su turskog porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima. Odigrall su veliku ulogu u sirenju islama na ovim prostorima. Bili su gospodari punih 400 godina od Vrmose do Sjenice. Iz ove porodice ponikie su tri pase: Ibrahim pasa, Mehmed pasa i Ali pasa. Bili su u prljateljskim vezama sa Corpasicima i Hajdarpasicima u Bihoru, a takodje i sa Mahmutbegovicima u Peci. Danasnji Begoli u Peci su potomcl Mahmutbegovica).

Cekici: doseljeni u Gusinje 1625. godine iz Hercegovine. Stara vlastelinska porodica iz doba Kulina bana i Herceg Stjepana. Ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima. Primili Islam 1540. godine. Dolaskom u Gusinje beg Sabanagic dodjeli Cekicima planinu Va1usnicu, Kosticu i Herlec i danasnji prostor od Cekica dzamije do Ali pasinih izvora. Bili su veliki junaci, imali su najbolju konjicu na prostoni Sabanagica nahije, najbolje muzicare i pjevace, trgovce i zanatlije. Ucesnici su mnoglh ratova u Osmanskom carstvu. Od Gusinja do Jemena, od Gusinja do Budirna, od Gusinja do Kavkaza i od Gusinja do Moreje.

Radoncici i Koljenovici: doseljeni u Gusinje 1636. godine. Pripadaju plemenu Kuci iz Orahova, ilirskog su porijekla, nacionalno se ojsecaju Bosnjacima. Njihovi rodjaci su Lukovici, Abdici, Rasici i Malagici. Iste godine primili su Islam i doblil od bega Sabanagica planinu Bor i Bradu vezirovu. Najvece su pleme u Limskoj dolini (ima ih 10.000 zajedno sa Koljenovicima). Imaju veliki broj obrazovanih ljudi. Iz plemena Koljenovica ponikao je Dzafer ­pasa veliki vojni strateg Osmanske imperije.

Hoti, Grude, Kastrati i Nikocevici – doseljeni u Gusinje 1645. godine, ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima, iste godine primili su Islam. Hoti su veliko pleme u Gusinju, a Grude, Kastrati i Nikocevici su malobrojni. Bili su veliki ratnici u doba kraljice Teute i Osmanliskog carstva. Sujkovici, Kurtagici, Sarkinovici, Kikovici, Bajrovici, Bicici, La1icici, Mrkuljici, Sabovici, Redzici i Redzematovici doseljeni su u plavskogusinjski kraj 1595. godine. Pripadaju plemenu Kucima, ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima. Iste godine su primili islam. (Cuveni junaci Ramo Sujkovic, Omer aga i Zejnil aga Kurtagic, Murat Bajrovic, Mehmed i Jusuf Lalicic, Dino Mrkuljic, Jakup i Hasan Ferovic). Basici i, Jevrici i Lalici doseljeni u Gusinje 1550. iz Ljesa. Ilirskog su porijekia, nacionalno se osjecaju Bosnjacima.

Balici, Musici i Canovici su Klimente, ilirskog prorijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima, doseljeni u Gusinje 1698. godine iz Vuklje.

Vukelji – doseljeni u Gusinje 1675. godine iz Vuklje, Klimente Ilirskog porijekla, osjecaju se Bosnjacima. Cuveni junak iz ovog plemena Ibro Vukelj, ucesnik bitke na Noksicu 1879. i na Grebenu 1911. Beg Sabanagic dodijeho je selo Dolju Vukljima.

Deljani, Ljucevici, Pjetrovlci, Feratovici i Djesevici – doseljeni u Gusinje 1699. godine, pripadaju plemenu Bokeci, Ilirskog su porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima, iste godine primill su islam.

Nekovici, Miljevici, Hadzialjevici, Gacevici, Damjanovici, Djurkovici i Djukanovici doseljeni 1711. godine. Pripadaju Kucima, ilirskog porijekla, nacionalno se osjecaju Bosnjacima. Godine 1670. Vusanje, Hakanje, Martlnovice naseljavaju Klimente iz Vuklje, Niksa, Selca i Boge. Beg Sabanagic dodijeljuje ove posjede Klimentama jer su primili islam. Svi su ilirskog porijekla, nacionalno se osjecaju Albancima. (Djonbaljaj, Ahmetaj, Lecaj, Preljvukaj, Cosaj, Baljidemaj, Hasandekaj, Dedusaj, Bruncaj, Pepaj, Novaj, Selimaj, Bacaj, Kuka, Celjaj, Uljaj i Gorcaj). Iz ovog plemena veliki je broj visoko obrazovanih ljudi. Mnogo su jada zadali Turskim vlastima, a zajedno su ratovall sa Bosnjacima protiv Crnogoraca i Srba.

Pirovici i Sujaci doseljeni su u Gusinje 1711. godine. Piperi su, ilirskog su porijekla, ocjecaju se Bosjacima.

Gusinje je podijeljeno po mahalama. Najstarija je Omeragica, pa Bektesevica, Ibrahimagica, Cekica, Radoncica i Hotska.

Plavljani i Gusinjani najbolje su se osjecli pod upravom Bosne, jer su dosli u dodir sa narodom srodnim po vjeri, jeziku i krvi. Zato svoj jezik nazivjau bosnjacki.

Ovi podaci i zapisi uzeti su iz knjige – geografija kosovskog vilajeta, objavljena u Istambulu 1852. godine iz poglavlja Karada ve Ordu (Cma Gora i narod, str. 78, 79, 80, 81, 82, i 83. Autori knjige Rifat Basa i Salih Akaj. Knjiga je napisana na staroturskom jeziku.)

Svi istorijski izvori govore da su Bosnjaci, Albanci i Crnogorci ilirskog porijekla. Jedan dio Albanaca srbiziran je, a to su: Nemanjici, Balsici, Mrnjacevici, Crnojevici, Bjelopavlovici, Karadjordjevici, Kastratovici i Vasojevici, itd. To je ucinjeno pod uticajem ruske i carigradake patrijarhije koja je slavizirala i asimirala veliki dio ilirskog stanovnistva.

izvor:GT

 


Comments

Porijeklo Stanovnistva Plava i Gusinja — 39 Comments

 1. Istorija jednog naroda ne pocinje of 2006. Oki 2005.godine vec mnogo i mnogo ranije. Istotija nije dnevna politika vec se zasniva na materijalnim dokazima o zivljenju i postojanju jednog naroda kroz razlicite periode. Zarad istine dokumenta govore da su na ovim prostorima prije dolaska turaka zivjeli srbi. Mnoge muslimanske porodice znaju svoje porijeklo i nije mi jasno sto se ovi kvazi strucnjaci stide porijekla. To se moze naci u mnogim popisima iz tog vremena…

   
  • Rajo mi nemamo dilemu od koga smo nastali niti se stidimo toga niti za to ima potrebe. Ovde je samo stvar neprihvatanja naseg osjecanja narodne pripadnosti i vas kojima to smeta. Ocito tvoj komentar je izraz neznanja istorijsko geogravskih cinjenica ovog prostora i za njega ne postoji nikakav documenat da ga potvrdis osim mitsko-guslarakih prica svojstvene vasim pripadnicima.

    
 2. Pozdrav svima ljudi, javljam se u miru! 😊
  Da li iko moze da mi pomogne, izucavam rodoslove, istoriju… Da li neko ista zna nesto o srbima koji su ziveli na području Plava a odselili se na Kosovo, krsna slava Sv.Dimitrije. Hvala unapred!

   
  • Srbske Familjije odseljene iz Crne gore su sve u katarskom listu tadasnjem kadaje kosovo osvoojeno preko 1o hiljada familjoja je naseljeno na kosovu iz vasojevicke doljine najvishe i Brezojeviva vonisela murine andrijevice Berana grncara.i resto sjevernih Crnogoraca ka okilashinaca. i zabljacana. mislim vashu ptragu mozete nac ili u cetilje ili u andrijevicu..

    
 3. Jako se Osjećam Kinezom, i sve razmisljam da li ce me kinezi prihvatit kao njihovog…znam nekoliko kung-fu poteza i to je to… ‘bem mu zeca.Bosanci nisu Iliri, manji dio Hercegovine, Dalmacija, CG, danasnje Kosovo i manji dio Srbije, i dio Makedonije jeste bilo Iliria. Pojedini mlate praznu slamu, kako sad asimilirat milione naroda nazad u Albance? Nemoguce je to. Manite se osjecanja i proslosti, ko zivi u proslosti nema buducnosti. U kojim ste granicama, to ste. A vjera je sasvim drugo. Biraj ago sto ti srcu drago.

   
 4. Najdraze je cuti lijepe rijeci O Plavu i Gusinju.
  Ne treba raspravljati sa Nikim, svako zna za sebe na
  koje porijeklo ima.
  A mi treba da se ponosimo sa Plavom i Gusinjom.
  Svako sad navija vodu na svoju livadu .

   
  • Zar se mora sve ostalo zaboravot ili obrisat ispod cilima ??kakav je to pojam vash dase krecete u zdravije sjutra ako samo hocete cut sve ljijepo zar se sce naucilo kako bit uspjesam samo iz lijepoga vremenakako je doslo do toga lijepoga vrenena jeli nam mozete objasnit??

    
 5. Mogu da recent za mene nije fer da pricam za sve vuklje nikad se Nisan osecao kao bosanac (bosnjak znaci bosanac) mene je moj dzed Ibro Vukelj ovo puno puta kazao da smo mi Vukeli cisti Albanci

   
  • E bogomo ja nijesam znao daje Baba Bio Albanac Je sdaje Nosio Cakshire .i Calmu pa i Talagan i Kozne Opanke od koze od njegovoga Vola . ja mislim daje baba Bio malo Vishe od Albanaca on je Bio Zila i Stavlo I grana i Rod od Ilirke Kraljevine dali ga to pravi albancom ili ne meni to nije puno vazno stoje u stvarnosti vaszno Taj nas Djed je vena koja je dala nama zivot i ta Calma i cakshire i jatagan i kozne opanke od njegova vola sto je licno on pravio i krojio.je stvar koja je hiljadama godina preneshena iz koljena na Koljenoi putovala daleko iz istono sjevernog dijela svijeta sa covjekom dok je stigla do Vuklje i Valj bone i gdjese Irova zila posadila ponovo.. bogami Haso imash zashto da Hodash Visoko i Ponosno. cestitam.

    
 6. S’postovanjem za svi moji zemljaci Plava i Gusinja!Ovo sta je napisano za istoriju naseg naroda,nije istina.SVI STE ALBANCI,ali vise volite da kazete da ste turci,bosanci,srbi ili crnogorci,i cula sam da ima tija da su se napisali ka neopredeljeni,hrvati,crnogorci muslimanske vjere,bosnjaci…Ove nacije i vi znate da ne postoje.Ovo znaju svi oni koji znaju svoje pleme…Nemojte da lazete svoju djecu,jer kad god posjetite Bosnu,oni vas pozivaju bosnjaci iz Crne Gore(I bosanci su iliri,albanske nacionalnosti-nisu srbi muslimanske vjere)…Kad idete u Tursku,oni vas ne poznaju.Jedini koji su bas taman turci,to je prezime Bander,ili Banderi.Nema nijednog drugog ni bosanaca,niti turci…Molim vas,pokazite svojoj djeci cistu i pravu istoriju!

   
  • Laura i vama postovanje.
   Nije svijet nastao od kako su nastali Iliri. Svijeta je bilo i prije njih a bice ga i posle nas.

    
  • Ko si ti da nama govoris ko smo, kakvo pravo imas da nekome govoris ko je. Mi Bosnjaci smo po svim genetckim istrazivanja veci Iliri nego sto su Albanci. Govorim scientifically a ne rekla kazala kao sto vi i Srbi imate obicaj.
   Da razjasnim, ako su uglavnom i Albanci i Bosnjaci Ilirskog poriijekla (sto znaci iste krvi) a nama Plavo-Gusinjanima i jezik i nosnja i pjesma je Bosnjacka onda mi smo Bosnjaci.
   Vama Albancima ce bit puno bolje kad shvatite da smo vam mi jedini prijateljski narod u regionu i treba da znate da to vase prisvajanje nam nalici na ponasanje Srba.

    
  • Vazno je daste bar pomenuli danasnje drzave Iliri kad vec to uradite nema sto vishe da se brinete kako svadba da se planita valjda ce to tradicija da sredi a tole sve simularnost ilirskih plenena su tolko bliza da se u monogim slucajenima i ne razlikuju. jedino na novi fenomen Vjere toje sve..

    
  • Jes, kako da ne. Ove gluposti možete da okačite mačku o rep. Za sve Kuče se zna da su došli ka pravovoslavni i da su u Gusinje primili islam. Nikada nijesmo govorili albanski. Danas smo Bošnjaci i sa Albancima imamo istu vjeru (sa onima koji su muslimani).

   Albanci su u Vusanje, Martinoviće, Dolju i Višnjevo.

   Inače ovaj “dokument” ne postoji no ga je izmišljen, i čista je albanska propaganda.

    
 7. aman zasto ste minjali dukomenat koji su turci pisali prije stotine godina ja sam donijo taj dukomenat iz tursku i postavijo ga na F B . moje majke sestra je u tursku i njezina unucad su senatori u tursku moja majka je rodzena mulic maza mehmulinoga scerka ja sam hika hamo micin pjetrovic pozdrav i selam alijkum

   
 8. Rizo gruda mi je skolski drug i postujem ga,ali svi znamo da bosnjaci govore sovenskim jezikom i prema tome trebaju se
  opredijeliti jer ne mogu isovremeno biti Iliri koji govore Albanski jezik.vjera i nacija nemaju nista zajednickog,jer vjera se moze uvijek mijenjati ali nacija se nikad ne moze mijenjati.prema tome biti ilirskog porijekla a osecati se bosnjakom nije moguce jer niko no ovom svijetu nije ridjen sa dvije nacionalnosti.ako pitas bilo koga iz Gusinja ili Plava dali su Bosanci
  svi kazu da nijesu ,prema tome bih zelio da znam ko su?ja se ponosim biti Gusinjanin i nebih volio da uvrijedim nikoga povodom ovog obrazlozenja.treba shvatiti jednom za sva vremena da smo Ilirskog porijekla i da su Albanci jedini
  potomci Ilira.Turci su primili Islam od Arapa a mi od Turaka putem otomanske okupacije krajem 14 vijeka pa sve do zavrsetka drugog Balkanskog rata 1913 godine kada je Gusinje i Plav conacno palo pod vlascu crne gore.Nasi preci su bili Rimo-Katolicke vjere i govorili Albanskim jezikom jer su Ilirskog porijekla kao prvi nasejlenici Balkana.Albanski jezik pripada Indo-Juropinskoj grupi jezika i nema nista zajednickog sa grupom Slovenskih jezika.Ilirija je pokrivala svojom povrsinom citavo Balkansko poluostrvo od Egejskog mora pa sve do danasnjeg Milana (Italija)jer Sloveni poznati kao
  (Karpatlije) sa sjavera su poceli nasejlavati sjeverni deo Balkana do rijeke Dunava itu ostali stolecima dik nijesu tekli veliki broj dosejlenika i pceli ratovati sa Ilirima, to su bila “Barbarska”plemena pa dan danas se tako ponasaju.Nas narod je silom asimilliran od strane (Slava)danasnji Srbi dok su pravi Crnogorci Ilirskog porijekla asimilirani od (Srba)kao i nas narod.Poslije odvajanja Crne Gore od Srbije referendumom od 2006 godine Crnogorci vec javno negiraju srodnost sa Srbima,ali jos uvijek izbjegavaju istinu o svome porijeklu,ako nijesu (srbi) koji su (slavi)onda ko su Crnogorci???
  U nekim novim izjavama Crnogorci tvrde da su porijeklom iz “Duklje” i zovu sebe (Dukljanima) cak pominju “dokadina”
  Albanskog lorda iz 14 vijeka koji je ratovao zajedno sa Skender Begom najpoznatijem junakom Albanske nacije protivTuraka sve do njegove smrti 1468 godine.”Duklja je stari Ilirski grad jos prije nove ere i jedino Iliri se mogu pozivati kao nasejlenici “duklje” Crnogorci vec kritikuju porodicu Petrovica posebno (Njegosa)i kralja Nikolu da su bili potplaceni od strane Srba i Rusa da prihvate da su Srbi sto su i ucinili.jer isto su pokusavali da slovenizuju sjevene Albance kojima nas narod pripada.dok zapadne drzave znaju Crnu Goru kao (Montenegro)prevedeno sa Italijanskog
  Crna Gora tako da nebi pominjali njihovo originalno i jedino ime”MALI I ZI”na Albanskom(Crna Gora)Srbi su uspjeli da nametnu crnogorcima (Pravoslavnu vjeru)jer prije toga su bili (RIMOKATOLIKI)i tako ptihvatanjem pravoslavne vjere su postali (srbi)sto mnogi misle da (Srbin)je vjera sto nije tacno jer (Srbin) je nacija a vjera je (PRAVOSLAVNA)tako da i danas Crnogorci zive u zabludi sto se tice vjere i nacije.U mnogim istorijskim zapisima Srbi pisu daje nas narod Slovenskog porijekla i da su samo primli islamsku vjeru i zovu nas (MUSLIMANIMA)cak za vrijeme Titove vladavine komunisti su nama predlagali (MUSLIMANSKU NACIJU)samo da se nebi imali Albansko nacionalno obeljezje.Teznja Crnogorskog kralja Nikole
  za prosirenjem teritorije dovela je do “NOKSICKOG RATA)koim je nas narod ubjedljivo potukao vojsku Kralja Nikole pod vodjstvom Marka Miljanova mnogi smatraju da je to bio vjerski rat sto nije tacno jer to je bio rat za sirenje i oduzimanje
  Albanske teritorije.Htio bih da podsjetim narod Gusinja i Plava da se podsjete svojih junackih predaka koji su se borili ne za sacuvanje islamske vjere nego za sacuvanje svoje nacije i domovine .

   
 9. Ja kao seljak cuvajuci moju stoku jos kao malo dijete po planina prokletih Prokletija sam vec tada igrao cobanske igre sa albancima, crnogogorcima muslimanima i niko od nas nikada nije nekoga pitao ni sta ni kako.U to vrijeme nasi stari su nosili caksire i calme iskoro svi su govorili sciptarski kako bi se onda govorilo.Naravno i bioloski opravdano bili smo sprijateljeni sa vusanjem gusinjem i ostalim selima,hoti hakanje itd.Nas su zvali sckeke posto se znalo da smo iz arbanije.Normaln srednja skola kosmet.Za albance smo bili bosnjaci za srbe crnogorci za crnogorce turci,ipak to je onda islo kroz salu ali kroz salu se i gjeca prave to je iz godine u godinu uzimalo sve vise maha sve do 1968.

   
 10. Istina je da skoro svi danasni stanovnici Plava i Gusinja imaju porejelo od Shale Kuci i Kelmendi.Vjeruejm da je autor ovoga tekstta je Riza Guda ,kolko ja znam po profesij nije istroricar i to se primecuje i u ovom tekstu ali moramo da mu priznamo da je nesto radio i onaj koji radi uvjek gresi.SHALA I KELMENDI danas su Albanci i govore albanski jezik i imaju porjeklo od Ilira jer znamo u koja doba su zivjeli Iliri a ko su naslednici .Sto se Kuca tice treba da se cita i studira pervi i drugi napad na Kuci od strane Cetinja, na istoriske tekstove se zna kao pervi i drugi pohod na Kuci i razloge zasto su pobegli i u teritorije gdje je kontrolisara Turska ka sto su Rozaje Pazar Mitrovica Tutin Plav Gusinje Pec Decane Junik itd isto i u Albaniju i najvise ima u Skadar.Autor teksta je u pravu kad govori da se neko oseca Albanac a neko Bosnjak jer je to istina ali gresi kad kad govori o jeziku i to najvise ka spominje Ilire jel iliri su zivjeli prije nove ere i u novoj u to vreme na balkanu nije bilo slovenski jezik i to se po pervi put se javla o dolasku juznih slovenaca u 6 vjek da ojasnim jos nesto da se bole razumije sto sam hteo da kazem Boshnjacki jezik pripada u slovenskim jezicima a alnanski jezik na indoevropskim znaci autor mora da prezicira neke stvari koji su najbitni u ovom naucnom radu. Jos jedna mana u ovom radu je kad spominje neke porodice i kaze da imaju tusko porjeklo , istina je da su najvisi doprinos dali za tursku lbanci i Bosnjaci i ostali ali istorija zna da su turci dosli sa vojskom i vojnom aministacijom a civilnu administaciju je napravio od lokalnih licnosti znaci doslaka sa Turske nema u Plav i Gusinje. I za kraj svako ima pravo da se oseca kako zeli ali nemozese prolslost gledati danasnjom okom.

   
  • Coban I to je uvreda pravog Cobana ogradjujem sebe da ne uvrijedim Cobane .
   . samo kupite njegove knjige toje poenta on nema postovanja prema vama on ima samo jedan razum da kupoite njeovo prnjavo slovo koje ne vredi papira na kojemu je napisano.Riza Guda ,kolko ja znam po profesij nije istroricar i to se primecuje i u ovom tekstu ali moramo da mu priznamo da je nesto radio i onaj koji radi uvjek gresi.SHALA I KELMENDI danas su Albanci i govore albanski jezik i imaju porjeklo od Ilira jer znamo u koja doba su zivjeli Iliri a ko su naslednici

    
 11. POZDRAVE, A UJEDNO I ZAHVALE ZA OVAJ DIO TEKSTA, SVIM ONIM KOJI SU POMOGLI, I UCESTVOVALI DA SE SLIKA O PLAVU I GUSINJU, NJENA ISTORIJA POKUSA OBJASNITI U VEOMA MALIM I SAZETIM PISANIM OBJASNJENJIMA. OVO SE POKLAPA SA MOJIM VIDENJEM, O PORIJEKLU I ISTORIJI OVOG KRAJA. VEOMA SAM ODUSEVLJEN. PREDLAZEM SVAKOM, A POSEBNO KO JE U MOGUCNJOSTI, DA NAM DOKUCI PO MALO NA OVAJ NACIN O SVOJIM PORIJEKLOM. KAKO SU TEKLE I ODVIJALE SE STVARI U ISTINI NA OVIM TERENIMA. JEDNA STVAR JE DA MI SADA NE TREBA ISTORIJU DA IZMISLJAMO I LAZIRAMO, PREPISUJEMO JEDNI DRUGIM. ISTINA JE TA KOJA NAS MIRI, VRACA U PROSLOST, I U SADASNJOST NAM DAJE NADU ZA BOLJE RAZUMIJEVANJE JEDNI DRUGIH, O NASOJ PROSLOSTI- ISTORIJI. GODINAMA U PLAVU I GUSINJU NAROD SE ZENIO I UZIMALO SE IZMEDU PLEMENA, SVE DO DANAS. PLAV I GUSINJE TO JEST PLEMENA SU SE NA TAJ NACIN VISESTRUKO POMIJESALI, TAKO DA DANAS, SVA PLEMENA U OVOM KRAJU SU VEZANA JEDNA ZA DRUGE. OVAJ NAROD JE MNOGO SOCIJALNIJI, DRUSTVENIJI, OSTROUMNIJI, HRABRIJI, PAMETNIJI, RAZUMNIJI, STO JE I DOKAZANO NA OVIM PROSTORIMA. JEDAN PODATAK. GUSINJE PRIJE 300 GODINA JE BILO JAKO RAZVIJENO, A U TO DOBA DANASNJA PODGORICA BILA JE PODRUCIJE GUSINJA. SVE VAM GOVORI OVAJ PODATAK. A JOS JEDAN MNOGO VRIJEDAN, 1953 GOD, ODUZIMANJE OPSTINE GUSINJU(ZAPALJENA JE OPSTINA I TO NE SLUCAJNJO, VEC DOBRO ISPLANIRANO) TO JE MOJE UBIJEDENJE, A INSTIKT ME JOS NIKAD NIJE PREVARIO. MLADIM PORUCUJEM, DA SE SLAZU, PARTIJAMA DA NAM POMAZU, ( ZA PRAVA I BOLJI ZIVOT) GRADANIMA DA SE NIKOM NE PONIZAVAJU, JER MI SMO NASLJEDNICI NASIH POTOMAKA KOJI NIJESU PREZALI I MOLILI NIKAKVU VLAST, A POSEBNO TIRANIJU I VARVARSTVO. OVO JE GNIJEZDO VUKOVA, LJUDI HEROJA, KOJI NE DAJU NIKOM SVOJE, I NA SVOME SU GOSPODARI, A UJEDNO VELIKI LJUDI, GOSTOPRIMNI, I RAZUMNI. OVAJ KRAJ KRASE MNOGE DOBRE I POZITIVNE OSOBINE, I BAS ZBOG TOGA TREBA DA VAM JE MILIJI I DRAZI. POZDRAVE, SELAME ZA SVE MOJE PLAVO GUSINJANE, KAO I MOJE PRIJATELJE, I PRIJATELJE NASIH PRIJATELJA, JASAR-BEG -GUSINSKI PO OCEVOJ STRANI , PO MAJCINOJ, JASAR- PASA-GUSINSKI. MI SA OVIH PROSTORA IMAMO ZAJEDNICKI GENETSKI KOD, KOJI NAS DIJELI OD SVIH OSTALIH NARODA U SVIJETU. KAD GOD VIDIS ILI CUJES NEKO JE ODAKLE SI I TI, IZ PLAVA I GUSINJA, ZASTANI , POZDRAVI SE , UPOZNAJ SE, PITAJ SE KAO COVIJEK SA COVIJEKOM, JER TO SU OSOBINE I VRIJEDNOSTI PO KOJIM SE OVAJ NAROD PREPOZNAJE I ODVAJA OD OSTALIH. NE ZABORAVI, DA OVO PRICAS SVOJOJ DJECI, U AMANET SVIMA– NASIMA SA OVOG PROSTORA.

   
 12. Sve ovo je u redu odakle ko vidi porijeklo ali vecina nas nema poems ko smo. Sve nekako ko si ti ko sam ja. Sta me najvise privuklo da nesto kazem je ova slika Gusinjske carsije sa drvecem, prelijepo. Kako bi bilo lijepo da i sad ima nesto tako u carsiji. Ah zamalo zaboravih treba cistiti lisce cesto ko ce to da radi. Proslost ne treba zaboravljati ali se od nje ne moze zivjeti.

   
 13. Ilirskog porijekla, nece da kazu albanskog hahahahahahahaha…. Plav i Gusinje nekad dali osnivaca albanske lige – Ali pasu, a danas najveci komedijasi na svijetu

   
   • Pola albanskih prezimena Sestani,Smakaj-Smakovic, itd. naveli pod Turke. Kako Sestani Turci??? hahahahaha… Plus, kazu ilirskog porijekla, a nacionalno se izjasnjavaju kao Bosnjaci. To je isto kao kad bi na primjer Goranci sa Kosova pisali, slavenskog smo porijekla, a nacionalno se osjecamo Albancima.. To Goranci nikad ne bi uradili, eto kakvi su komedijasi danasnji Plavo-Gusinjani. Vi ste sramota za albanski rod, pored vas takvih nama Srbi kao neprijatelji i ne trebaju.

     
    • Arbene Ne možemo mi biti sramota za nekoga kome ne pripadamo.Ti isto pričaš kao Srbi koji nas zovu Poturice ili izdajnici zato što su naši preci postali muslimani ili bošnjaci.Da su naši preci bili Albanci onda bi svi mi trebali znati Albanski i ja ne bih imao problema biti Albanac,Naprotiv čak su mi dragi ljudi.
     Jednostavno reći niko ne traži ovdje da ne bude Albanac nego da saznamo našu istoriju nebitno koje od koga nastao.

      
   • Nemoj ti da pricas kad je nastalo albanstvo kad pojma sa historijom nemas. Kako se onda Albanci u italiji zovu Arbeneshi, a tamo su 500 godina? A Bosnjastvo je Alija Izetbegovic uveo 1992.godine, do tad su svi koristili naziv Bosanac.. tako da vi nikako ne mozete biti pravi Bosanci. Kao drugo, oni vas i ne vole, jer im uzimate sve funcije i poslove po Bosni. Za te poslove ste se i odrekli albanstva, to jest zarad interesa. Jos za vrijeme Jugoslavije ste se bavili tom izdajnickom politikom, kada ste pokusavali da budete Jugosloveni-Muslimani, dok smo mi Albanci sa Kosova krvarili i dobijali visegodisnje robije boreci se za svoj jezik i naciju.

     
    • 1005 ISTINA STO NIJESI POMENU DA SU SVAI 5 ALBANA BI TITOV SPIJUN I ZATOSTE DOBIJALJI KAZNE ..PRIMJER 1962 JEDNA BOJNA PUSHKA SE DALA VODJENICARI KAO POKLON I DRUGA DA PRODA U PERIODU VREMENA OD 9 MJESECI PUSHKA JE PROMIJENILA 900 RUKU I SVISU PZATVARANI NA DUGE ROBIJE TO NIJE OD BOSNJAKA VEC OD aLBANACA NA aLBANCA …mI BOSNJACI SMO NISHTA BOLJI OD VAS ISTA MILJET IZDAJNICI JEDAN DRUGOGA ..

      
    • o ti ‘Arbenesh’ xaxaxa pismeni ,daj procitaj malo istoriju onu pravu a ne koju su pisali novopceni istoricari takozvani albanski

      
     • Ja bar napisa pod svojim imenom i stojim iz sveke rijeci ti pishikako rece pismeno. vjerijem daje uvijek plodnije pazit na poruku a ne gubit vrijeme na pravopis ako to trazish onda Procitaj moje knjige tu cesh nac sve i historiju politiku vjeru zivot i uspjeh ja u posljednje vrijeme vishe pishem nego sto citam tako da bi mozda ugrabio tvoju i mudrih kao ti paznju..

       
    • Za Arbena Bosnjastvo nije uvedeno od alije Izetbegovica 1992 eto koljiko znash . ne glupetaj to bar nije teshko provjetit Tihic i Siladzic pa i Alkalaj Jevrej je ucstvovao dalji ili ne dase ime Bosnjacko vrati i Tadasnji Presjednik Tihic je bio Protiv pa i Hatis nije bio za onda je zajednica islama pocela da se bavi sa imenom i tek tada su se tihic i Siladzic prikolonili.. Alijina Organizacija je bila uvijek Mladi Muslimani samo da znash..

      
  • Albansko je kao Hrvacko ili Bosansko novo ime tije Illirso porijeklo.. govorise o porijeklu ne o imenu drzave.nego korijenu postanka.

    
  • Ali Pasa je bio vodja a ne osnivac Albanske lige. Razlog sto su ga stavili za vocju je njegova sposobnost skolska sprema i veza sa Turskom.

    
 14. Najboli dokument dosad sto sam procitao o nasem porijeklu iz Plava i Gusinja licno se zahvaljujem na zalaganju da se prevede ovo sto se moglo dokuciti o nasem porijeklu.

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *