GlavnaKolumneIbrahim HuseinovicONA NARODNA ZASVIRI PA ZADJENI, UVIJEK JE BILA I OSTALA SVETA Log in

Pise: Ibrahim Huseinovic

Toliko smo se nadostili parola da zivimo bolje, mi znamo kako, istina, svi drugi su dobri mi smo drugaciji i kakve jos sve ne doskocice, parole i dorecice. Rahmetli moja mudra majka je sve to pratila dok je bila jaca i analizirala, da bi na kraju zakljucila da je to sve elita za sebe kazala da hoce da zivi bolje, a da je narod pogresno protumacio, racunajuci da se nudi recept da svi zivimo bolje sto se nije dogodilo. Zasto se za kratki vremenski period odigrase slijepe i brzinske privatizacije preko kojih je unistena milionska vrijednost generacija i generacija koje su u sve to ulagale, pa iako se zelelo nesto privatizovati, zasto to nije ucinjeno na pravican i pravedan nacin, te da u svemu tome dobiju dio kolaca i siroki narodni slojevi koji su u sve to ulagali, umjesto toga pojedinci i grupe su se na brzinu enormno obogatili i danas gospodare nasim zivotima i dodatno nas osiromasuju.

Kako to da na primer jedna elektroprivreda do dana danasnjeg ima monopol i gradjanima kroji capru kako ona hoce? Zasto nam je struja najkuplja u Svjetu i da li to narod moze da izdrzi, da neodgovornom subjektu placa skupu struju i kamate koje oni nabacuju kako sami zele? Sjecam se perioda kada jos nije bilo struje u Plavu i Gusinju i kada je moj otac kao radnik plavske “pilane” sa stotinama svojih drugova prihvatio da pomogne elektrifikaciju svog mjesta, zasta su dobili obveznice koje nikada nijesu mogli da naplate. Isao sam licno od banke do banke po Podgorici jer su obveznice prispjele za naplatu, a bankari su se podsmjehivali govoreci nije kod nas to za da naplatite, idi i onu drugu banku i tako redom su varali sirotinju, medjutim niti centa jednog se nije moglo naplatiti.

Evo i danas nam napadaju nas vodni potencijal, nasu pijacu vodu koju zele da smjeste u cijevi kako bi bogati pojedinci ostvarivali enormni profit i kako bi stanovnike Plava ostavili bez vode. Svi se ti poslovi rade pod blagoslovom jedne familije koja hoce ovu Drzavu da prisvoji kao da je ona njeno privatno vlasnistvo, a ne naroda i drzavljana koji u njoj zive. Nijesu vise problem parcele koje narodu prisilno zele otudjiti, problem je sto hoce da nas osakate i ostave bez pijace, tehnicke i vode za navodnjavanje, te sto od vodnog resursa sa naseg podrucja hoce samo oni da se bogate, umjesto da nam ponude struju koja bi morala biti jeftinija bar pedeset posto u odnosu na cijenu koju su nam danas propisali.

To sto omladina svakim danom odlazi sa svojih topraka ama bas nikoga ne zabrinjava, niti se pravi analaiza zasto mladi napustaju svoj kraj. A pouzdano se zna da mladi nikada ne bi svoje toprake i ognjista napustali kada bi im Drzava garantovala otkup mesa, vune, koze, meda, mlijeka, voca, povrca i ostalog privredjivanja i biznisa. Sjecam se zlatnog doba kada smo sipurake i divljake prodavali i od toga kupovali odjecu, obucu, skolski pribor i knjige. Siroki se slojevi s’pravom pitaju kuda plovi ovaj brod? Zasto sirotinja ne moze da dokuci koji euro, vec sve to gomilaju povlasceni pojedinci i grupe? Zasto nam je ovoliko skupa hrana, zar u 21. vijeku treba da budemo zabrinuti sto se ne mozemo kvalitetno hraniti, te da je zbog lose ishrane i nase zdravlje stavljeno na kocku i ugrozeno.

Treba li Crnoj Gori dozivotni vodja, koji je bez ikakve sumnje sa uspjehom osmislio projekat crnogorske suverenosti i koji je manjinske narode motivisao za jedan takav projekat, koji medjutim nema osjecaja da se povuce u pravi cas, skidajuci tako teret sa svojih ledja i pustajuci mlade da planiraju svoju buducnost. Zeli li mozda jedan vizionar crnogorske drzavnosti da se pretvori u diktarora i osobu od koje institucije ne mogu slobodno i na zakonit nacin da funkcionisu i koje se njega plase?. Povlacenje danas prvog covjeka Drzave sa vlasti poslije trideset godina, nesto je sto bi valjalo njemu licno i cjelokupnom drustvu, a sto bi sve skupa omogucilo dalju demokratizaciju i sto bi bilo preduslov da pravna drzava dodje do punijeg izrazaja, cime bi nam kao uredjenom drustvu bio otvoren put pristupanju Evropskim integracijama i boljem standardu naroda.


Comments

ONA NARODNA ZASVIRI PA ZADJENI, UVIJEK JE BILA I OSTALA SVETA — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *