GlavnaZavicajKriva vrba – Raskrsnica za zbunjivanje vozača Log in
 

GUSINjE – Saobraćajni znaci su često na meti vandala, ali se od nadležnih očekuje da pravovremeno reaguju i oštećenja saniraju ili signalizaciju zamijene. Jedan od najsvježijih primjera je raskrsnica na regionalnom putu Plav – Gusinje, koji od mjesta Kriva vrba nastavlja u smjeru graničnog prelaza sa Albanijom. Vozači će lako uočiti da je postavljena zbunjujuća signalizacija, pa nerijetko učesnici u saobraćaju nesvjesno krše propise, a to ih izlaže velikoj opasnosti na drumu. 


Naime, na toj raskrsnici, idući od Gusinja prema Plavu, bio je postavljen znak „stop” za vozače koji dolaze iz pravca Gusinja. Naime, sada je put od graničnog prelaza prema Plavu, i obrnuto, sa pravom prvensta. Ali, kako prije raskrsnice već neko vrijeme nema znaka za obavezno zaustavljanje saobraćanje je ravno „ruskom ruletu”. Takođe, iz pravca Plava nije postavljen nikakav saobraćani znak koji bi upozorio vozače koji sa te raskrsnice nastavljaju prema Gusinju, jer su i oni na put sa pravom prvenstva prolaza. Problem usložnjavaju teretnjaci koje angažuju koncesionari za odvoz pijeska iz korita rijeke Grnčar. Kako je kolovoz pod nagibnom, često se sa kamiona koji su prepunjeni, prosipa materijal ivicom saobraćajnice. To može izazvati saobraćajnu nezgodu.
Gusinjanin Murat Julević, čija je kuća u blizini raskrsnice, iako je u zavičaju jednom ili dvaput godišnje, uočava i ukazivuje na ove propuste putara.Kaže, umjesto da nadležni reaguju, čeka se da problem bude veći pa da se onda saniraju oštećenja.
– Horizontalna i vertikalna signalizacija moraju biti pravilno postavljene jer jedino tako neće zbuniti vozače. Ne smije se uvijek čekati da se nešto, nedaj bože, desi pa da se reaguje. Vidim i da će put prema granici propasti prije no što i zvanično bude pušten u saobraćaj. Teretnjaci svakodnevno vuku pijesak iz korita rijeke Grnčar, to se prosipa po saobraćajnici, a to stvara probleme svim učesnicima u saobraćaju, jer gume proklizavaju po prosutom pijesku – kazao je Julević.
Za održavanje signalizacije u svojoj opštini odgovorna je svaka lokalna uprava. Međutim, saznajemo da zbog obima posla najčešće interveniše Direkcija za saobraćaj Crne Gore.

N.V. 

Reagovaće Direkcija za saobraćaj

– Vertikalnu i horizontalnu signalizaciju održavaju lokalne samouprave na prostoru svojih opština, ali zbog obima posla i loših finansijskih mogućnosti opština na sjeveru, to najčešće odrađuje Direkcija za saobraćaj Crne Gore. Dakle, u najkraćem roku ćemo sagledati problem i što je moguće brže riješiti nepovoljnu situaciju. Problem nam pričinjava i to što su saobraćani znakovi č esto na meti nesavjesnih građana, pa zamjena signalizacije na širem prostoru iziskuje velika novčana sredstva – kazao je Feho Alibašić, direktor Direkcije za saobraćaj Crne Gore.

Izvbor, Dan


Comments

Kriva vrba – Raskrsnica za zbunjivanje vozača — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *