GlavnaZavicajPolitikaCG i zvanično dio NATO porodice! Log in

Tačno u 18 časova po srednjeevropskom vremenu, Crna Gora je stala rame uz rame sa najmoćnijim zemljama i postala dio NATO porodice.

 

– Danas je veliki dan za Crnu Goru, za narod koji je podnio veliku žrtvu da sami odlučuju o svojoj budućnosti. Ni manje zemlje, ni veće žrtve. Ponovo smo dio globalne politike. Više se o nama neće odlučivati između naših leđa – kazao je premijer Duško Marković.

Premijer je istakao da je Crna Gora saveznica koja će uživati benefite kolektivne bezbjednosti.

– Zahvaljujem SAD-u na podršci, jer su još jednom pokazale da ostaju posvećene stabilnosti Balkana. Hvala i generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu – istakao je Marković.

Iz Stejt dipartmenta imao je poruku za Crnogorce:

– Ujedinimo se i iskoristimo šansu da Crnu Goru učinimo boljom. Budimo mudri u ime budućnosti, koliko smo bili hrabri u ime prošlosti. Neka je vječna Crna Gora i neka je vjećno savezništvo – poručio je Marković.

Put ka članstvu u NATO Alijansi započet 29. novembra 2006. godine pristupanjem Partnerstvu za mir, završen je danas predavanjem ratifikacionih instrumenata u Vašingtonu.

Dokument – instrument pristupa predao je u ime Crne Gore ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Konačno, u srijedu 7. juna, u novom sjedištu NATO-a u Briselu, na jarbolu će se zavijoriti zastava Crne Gore – 29. članice najmoćnijeg Saveza današnjice.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg srdačno je Crnoj Gori poželio dobrodošlicu, iskazujući zadovoljstvo što će naša zemlja biti za stolom sa najmoćnijim zemljama današnjice.


Comments

CG i zvanično dio NATO porodice! — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *