GlavnaIstorijaO GusinjuPorijeklo Stanovnistva Plava i Gusinja    Log in

Comments

Porijeklo Stanovnistva Plava i Gusinja — 45 Comments

 1. Pozdrav svima!
  Istrazujem rodoslov i poreklo svoje porodice. Zanima me kako mogu doci do podataka o Srbima i porodicama koji su ziveli u Gusinju do kraja 18.veka odakle su se naselili u Pomoravlje. Slava je Sv. Dimitrije. Po podacima koje sada imam, Rajko je sa sinovima napustio Gusinje. On se sa jednim sinom doselio u okolinu Jagodine, a drugi sin je sa porodicom otisao u juzni deo Srbije.
  Da li postoji mogucnost da se pronadju informacije o njima i daljim precima?

  Unapred zahvalan!

 2. Istorija jednog naroda ne pocinje of 2006. Oki 2005.godine vec mnogo i mnogo ranije. Istotija nije dnevna politika vec se zasniva na materijalnim dokazima o zivljenju i postojanju jednog naroda kroz razlicite periode. Zarad istine dokumenta govore da su na ovim prostorima prije dolaska turaka zivjeli srbi. Mnoge muslimanske porodice znaju svoje porijeklo i nije mi jasno sto se ovi kvazi strucnjaci stide porijekla. To se moze naci u mnogim popisima iz tog vremena…

  • Rajo mi nemamo dilemu od koga smo nastali niti se stidimo toga niti za to ima potrebe. Ovde je samo stvar neprihvatanja naseg osjecanja narodne pripadnosti i vas kojima to smeta. Ocito tvoj komentar je izraz neznanja istorijsko geogravskih cinjenica ovog prostora i za njega ne postoji nikakav documenat da ga potvrdis osim mitsko-guslarakih prica svojstvene vasim pripadnicima.

 3. Pozdrav svima ljudi, javljam se u miru! 😊
  Da li iko moze da mi pomogne, izucavam rodoslove, istoriju… Da li neko ista zna nesto o srbima koji su ziveli na području Plava a odselili se na Kosovo, krsna slava Sv.Dimitrije. Hvala unapred!

  • Srbske Familjije odseljene iz Crne gore su sve u katarskom listu tadasnjem kadaje kosovo osvoojeno preko 1o hiljada familjoja je naseljeno na kosovu iz vasojevicke doljine najvishe i Brezojeviva vonisela murine andrijevice Berana grncara.i resto sjevernih Crnogoraca ka okilashinaca. i zabljacana. mislim vashu ptragu mozete nac ili u cetilje ili u andrijevicu..

  • Pozdrav Dusane!
   Prema podacima koje imam moja porodca vodi poreklo iz Gusinja i krajem 18.veka su se naselili u Pomoravlje. Slavimo Sv. Dimitrije. Po podacima koje imam moj predak Rajko se sa jednim sinom doselio u okolinu Jagodine, a drugi sin je sa porodicom otisao u juzni deo Srbije (najverovatnije Prokuplje).

   Veliki pozdrav!

 4. Jako se Osjećam Kinezom, i sve razmisljam da li ce me kinezi prihvatit kao njihovog…znam nekoliko kung-fu poteza i to je to… ‘bem mu zeca.Bosanci nisu Iliri, manji dio Hercegovine, Dalmacija, CG, danasnje Kosovo i manji dio Srbije, i dio Makedonije jeste bilo Iliria. Pojedini mlate praznu slamu, kako sad asimilirat milione naroda nazad u Albance? Nemoguce je to. Manite se osjecanja i proslosti, ko zivi u proslosti nema buducnosti. U kojim ste granicama, to ste. A vjera je sasvim drugo. Biraj ago sto ti srcu drago.

  • Nedavno sam procitala podatak, u Hercegovini cak 70% ilirskog gena haplogrupe. Najvise, vise nego i u Albaniju. U Bosnu (muslimana) preko 40% ilirskog gena haplogrupe. Najvise, i vise nego u Albaniju koja ima svega 30% ilirskog gena haplogrupe. Bosanci-Bosnjaci imaju jedva 15% slavenskih gena haplogrupe. Svi ostali narodi-nacije imaju vise slavenskih gena. Albanija-Albanci imaju cak 20% slavenskog gena haplogrupe. Ne treba ove naucne podatke ignorisati kada je rjec o nama Bosnjacimakao cjelina. Jos jedan vrlo bitan detalj, u Albaniju za vrijeme Osmanlija, nisu zivjeli jedino Albanci (Albanci nacija tek 1912). Zivjeli su u Arnauti (nema Albanaca onda), jevreji, bugari, slaveni, grci idr. Smatram da je pogresno reci neko ko je doselio iz Albanije u Gusinje za svakog da je bio Albanac (katolik). Onda Albanac (narod) nije postojao, a zasvisno od mjesta u Albaniju gdje je zivio, mozda je bio druge narodnosti i vjere, ne samo katolik i ne samo iskljucivo Albanac. Povjesni dokazi postoje, u Albaniju nisu zivjeli samo Albanci. Albanija nikada nije bila homogenizovan teritorij, niti je to danas.

 5. Najdraze je cuti lijepe rijeci O Plavu i Gusinju.
  Ne treba raspravljati sa Nikim, svako zna za sebe na
  koje porijeklo ima.
  A mi treba da se ponosimo sa Plavom i Gusinjom.
  Svako sad navija vodu na svoju livadu .

  • Zar se mora sve ostalo zaboravot ili obrisat ispod cilima ??kakav je to pojam vash dase krecete u zdravije sjutra ako samo hocete cut sve ljijepo zar se sce naucilo kako bit uspjesam samo iz lijepoga vremenakako je doslo do toga lijepoga vrenena jeli nam mozete objasnit??

 6. Mogu da recent za mene nije fer da pricam za sve vuklje nikad se Nisan osecao kao bosanac (bosnjak znaci bosanac) mene je moj dzed Ibro Vukelj ovo puno puta kazao da smo mi Vukeli cisti Albanci

  • E bogomo ja nijesam znao daje Baba Bio Albanac Je sdaje Nosio Cakshire .i Calmu pa i Talagan i Kozne Opanke od koze od njegovoga Vola . ja mislim daje baba Bio malo Vishe od Albanaca on je Bio Zila i Stavlo I grana i Rod od Ilirke Kraljevine dali ga to pravi albancom ili ne meni to nije puno vazno stoje u stvarnosti vaszno Taj nas Djed je vena koja je dala nama zivot i ta Calma i cakshire i jatagan i kozne opanke od njegova vola sto je licno on pravio i krojio.je stvar koja je hiljadama godina preneshena iz koljena na Koljenoi putovala daleko iz istono sjevernog dijela svijeta sa covjekom dok je stigla do Vuklje i Valj bone i gdjese Irova zila posadila ponovo.. bogami Haso imash zashto da Hodash Visoko i Ponosno. cestitam.

   • Caksiri, culjah, calma (cefin) je bio tadasnji trend nosnje naroda tih krajeva. Ima povjesno zabiljezenih podataka (slika) c.gorci u caksire, srbi idr. Trend odjece kao danas americke farmerice sto svi, pa i Arapi nose, a nisu Amerikanci. A sve kada se sabere, ako su nasi stari (neki jesu) nosili tu odjecu tog vremena, nemora iskljucivo da znaci da su bili Albanci? Albanci kao i Bosnjaki i ostali narodi Balkana (Srbi) nosili su turske jeleke, fes, calmu, dimije, zarove idr. a nismo bili Turci. Srbi (bogatasi-age) su do skora isli na Hadz u Mekku i dobijali epitet hadzije. Hadzi-Stanko, hadzi-Uros idr. a nisu bili muslimani. Odjeca moze, a ne mora da cini porjeklo jednog naroda.

 7. S’postovanjem za svi moji zemljaci Plava i Gusinja!Ovo sta je napisano za istoriju naseg naroda,nije istina.SVI STE ALBANCI,ali vise volite da kazete da ste turci,bosanci,srbi ili crnogorci,i cula sam da ima tija da su se napisali ka neopredeljeni,hrvati,crnogorci muslimanske vjere,bosnjaci…Ove nacije i vi znate da ne postoje.Ovo znaju svi oni koji znaju svoje pleme…Nemojte da lazete svoju djecu,jer kad god posjetite Bosnu,oni vas pozivaju bosnjaci iz Crne Gore(I bosanci su iliri,albanske nacionalnosti-nisu srbi muslimanske vjere)…Kad idete u Tursku,oni vas ne poznaju.Jedini koji su bas taman turci,to je prezime Bander,ili Banderi.Nema nijednog drugog ni bosanaca,niti turci…Molim vas,pokazite svojoj djeci cistu i pravu istoriju!

  • Ko si ti da nama govoris ko smo, kakvo pravo imas da nekome govoris ko je. Mi Bosnjaci smo po svim genetckim istrazivanja veci Iliri nego sto su Albanci. Govorim scientifically a ne rekla kazala kao sto vi i Srbi imate obicaj.
   Da razjasnim, ako su uglavnom i Albanci i Bosnjaci Ilirskog poriijekla (sto znaci iste krvi) a nama Plavo-Gusinjanima i jezik i nosnja i pjesma je Bosnjacka onda mi smo Bosnjaci.
   Vama Albancima ce bit puno bolje kad shvatite da smo vam mi jedini prijateljski narod u regionu i treba da znate da to vase prisvajanje nam nalici na ponasanje Srba.

  • Vazno je daste bar pomenuli danasnje drzave Iliri kad vec to uradite nema sto vishe da se brinete kako svadba da se planita valjda ce to tradicija da sredi a tole sve simularnost ilirskih plenena su tolko bliza da se u monogim slucajenima i ne razlikuju. jedino na novi fenomen Vjere toje sve..

  • Jes, kako da ne. Ove gluposti možete da okačite mačku o rep. Za sve Kuče se zna da su došli ka pravovoslavni i da su u Gusinje primili islam. Nikada nijesmo govorili albanski. Danas smo Bošnjaci i sa Albancima imamo istu vjeru (sa onima koji su muslimani).

   Albanci su u Vusanje, Martinoviće, Dolju i Višnjevo.

   Inače ovaj “dokument” ne postoji no ga je izmišljen, i čista je albanska propaganda.

 8. aman zasto ste minjali dukomenat koji su turci pisali prije stotine godina ja sam donijo taj dukomenat iz tursku i postavijo ga na F B . moje majke sestra je u tursku i njezina unucad su senatori u tursku moja majka je rodzena mulic maza mehmulinoga scerka ja sam hika hamo micin pjetrovic pozdrav i selam alijkum

 9. Rizo gruda mi je skolski drug i postujem ga,ali svi znamo da bosnjaci govore sovenskim jezikom i prema tome trebaju se
  opredijeliti jer ne mogu isovremeno biti Iliri koji govore Albanski jezik.vjera i nacija nemaju nista zajednickog,jer vjera se moze uvijek mijenjati ali nacija se nikad ne moze mijenjati.prema tome biti ilirskog porijekla a osecati se bosnjakom nije moguce jer niko no ovom svijetu nije ridjen sa dvije nacionalnosti.ako pitas bilo koga iz Gusinja ili Plava dali su Bosanci
  svi kazu da nijesu ,prema tome bih zelio da znam ko su?ja se ponosim biti Gusinjanin i nebih volio da uvrijedim nikoga povodom ovog obrazlozenja.treba shvatiti jednom za sva vremena da smo Ilirskog porijekla i da su Albanci jedini
  potomci Ilira.Turci su primili Islam od Arapa a mi od Turaka putem otomanske okupacije krajem 14 vijeka pa sve do zavrsetka drugog Balkanskog rata 1913 godine kada je Gusinje i Plav conacno palo pod vlascu crne gore.Nasi preci su bili Rimo-Katolicke vjere i govorili Albanskim jezikom jer su Ilirskog porijekla kao prvi nasejlenici Balkana.Albanski jezik pripada Indo-Juropinskoj grupi jezika i nema nista zajednickog sa grupom Slovenskih jezika.Ilirija je pokrivala svojom povrsinom citavo Balkansko poluostrvo od Egejskog mora pa sve do danasnjeg Milana (Italija)jer Sloveni poznati kao
  (Karpatlije) sa sjavera su poceli nasejlavati sjeverni deo Balkana do rijeke Dunava itu ostali stolecima dik nijesu tekli veliki broj dosejlenika i pceli ratovati sa Ilirima, to su bila “Barbarska”plemena pa dan danas se tako ponasaju.Nas narod je silom asimilliran od strane (Slava)danasnji Srbi dok su pravi Crnogorci Ilirskog porijekla asimilirani od (Srba)kao i nas narod.Poslije odvajanja Crne Gore od Srbije referendumom od 2006 godine Crnogorci vec javno negiraju srodnost sa Srbima,ali jos uvijek izbjegavaju istinu o svome porijeklu,ako nijesu (srbi) koji su (slavi)onda ko su Crnogorci???
  U nekim novim izjavama Crnogorci tvrde da su porijeklom iz “Duklje” i zovu sebe (Dukljanima) cak pominju “dokadina”
  Albanskog lorda iz 14 vijeka koji je ratovao zajedno sa Skender Begom najpoznatijem junakom Albanske nacije protivTuraka sve do njegove smrti 1468 godine.”Duklja je stari Ilirski grad jos prije nove ere i jedino Iliri se mogu pozivati kao nasejlenici “duklje” Crnogorci vec kritikuju porodicu Petrovica posebno (Njegosa)i kralja Nikolu da su bili potplaceni od strane Srba i Rusa da prihvate da su Srbi sto su i ucinili.jer isto su pokusavali da slovenizuju sjevene Albance kojima nas narod pripada.dok zapadne drzave znaju Crnu Goru kao (Montenegro)prevedeno sa Italijanskog
  Crna Gora tako da nebi pominjali njihovo originalno i jedino ime”MALI I ZI”na Albanskom(Crna Gora)Srbi su uspjeli da nametnu crnogorcima (Pravoslavnu vjeru)jer prije toga su bili (RIMOKATOLIKI)i tako ptihvatanjem pravoslavne vjere su postali (srbi)sto mnogi misle da (Srbin)je vjera sto nije tacno jer (Srbin) je nacija a vjera je (PRAVOSLAVNA)tako da i danas Crnogorci zive u zabludi sto se tice vjere i nacije.U mnogim istorijskim zapisima Srbi pisu daje nas narod Slovenskog porijekla i da su samo primli islamsku vjeru i zovu nas (MUSLIMANIMA)cak za vrijeme Titove vladavine komunisti su nama predlagali (MUSLIMANSKU NACIJU)samo da se nebi imali Albansko nacionalno obeljezje.Teznja Crnogorskog kralja Nikole
  za prosirenjem teritorije dovela je do “NOKSICKOG RATA)koim je nas narod ubjedljivo potukao vojsku Kralja Nikole pod vodjstvom Marka Miljanova mnogi smatraju da je to bio vjerski rat sto nije tacno jer to je bio rat za sirenje i oduzimanje
  Albanske teritorije.Htio bih da podsjetim narod Gusinja i Plava da se podsjete svojih junackih predaka koji su se borili ne za sacuvanje islamske vjere nego za sacuvanje svoje nacije i domovine .

  • Uz duzno uvazavanje g. Cekicu, Ilirija je pokrivala svojom povrsinom citavo Balkansko poluostrvo od Egejskog mora pa sve do danasnjeg Milana (Italija) . . . Prvo da vam skrenem paznju na povjesnu cinjenicu koju ste upravo izrekli, kao i mnogi plavogusinjski i albanski povjesnicari sto govore i zavodu narod na stranputicu vjekovima. Cinjenica je da je ILIRIJA pokrivala Balkansko poluostrvo i dio Italije idr. ILIRIJA, a ne ALBANCI (ARNAUTI). Druga povjesna cinjenica je da ALBANCI NISU JEDINI POTOMCI ILIRA! Potomci Ilira su Hercegovci-Bosna, Dalmacija, C. Gora idr. Svi su POTOMCI ILIRA, A NISMO ALBANCI. Jednostavno zato sto su Iliri bili narod sastavljen od vise plemena: Dardani (Kosovo) Albi, Pirusti, Dalmati, Pirusti, Salentini, Peuceti, Deuri, Japodi idr. to su Ilirska plemena koji su zivjeli duz cijelog Balkana i djela Juzne Italije i Grcke. Bosne , Hrvacke, Albanije, C.Gore, Srbije, Kosova i Makedonije. ta ilirska plemena su se vremenom oformili u narode i nacije danasnje. Albanci su jedna od nacija nastala od sklopa ilirskih plemena. Hrvacka-Dalmacija, Bosna i Hercegovina, C.Gora i drg. su nacije koje su procentualno naucno dokazano procentualno zastupljene genima Ilira vise nego i sami Albanci na Kosovu i Albaniji. Samo Hercegovina ima cak 70% ilirskog gena, Bosna preko 40% ilirskog gena, a slavenskog gena Bosnjaci imaju najmanji procenat od svih naroda na Balkanu, jedva 15%. Albanija-Albanci imaju jedva 30% ilirskog gena, a slovenskog gena Albanija-Albanci imaju cak 20%. Naj stariji dokaz ilirskog pisma je upravo u Bosnu-Visoko nedavno pronadjen. Bosna je srce ILIRIJE, nije Albanija. Potomci Ilira su prvo Bosnjaci pa svi ostali. Albanci su po procentu tek 3-4. na Balkanu. Ilirski toponim na teritorij bivse Jugoslavije recimo su ilirski toponimi, nisu albanski. Ilirski toponimi pripadju Bosnjacima prvenstveno po procentu zastupljenosti ilirskih gena, Albanci sve albanizuju danas, imena nasih krajeva recimo Gusinje, ne postoji, nikada nije ni postojao toponim Gucia. Toliko o Ilirima i potomcima Ilira. Albanski jezik? Albanski jezik u srednjem vjeku ne postoji. Prije dolaska Osmanlija, Albanci nemaju albansko pismo. Pisu grcki, postoje grcki, i jedino grcki prepisi. Dodju Turci, opet nista nema na albanskom jeziku. Pisu turski i arapskim pismom. Svi povjesno znacajni dokumenti, deklaracije Prizrenske Lige, Deklaracija o Nezavisnosti i proglasenju Republike Albanije (1912godine), svi ovi dokumenti su napisani i potpisani na turskom jeziku. Tek poslije Stefanskim ugovorom o miru 1878 godine, negdje 1900 godine Albanci i sluzbeno dobiju svoju albansku azbuku. Za sve prohujale vjekove, Bosnjaci potomci Ilira-Bosna-srce Ilira su sve to davno vec imali: svoju drzavu, bosanski sluzbeni jezik i bosansko pismo (bosancica-glagolicu). Povelja Kulina Bana 29 August 1189. Tada Albanija nije ni postojala. Bila je plemenska zajednica (bili su Arberet – Arnauti) kojom su upravljali-vladali vodje plemena svako svoj teritorij. Od cega su Kastrioti (Skender Beg – Kastriot, krstaski ratnik vazal rimskog pape Benedika, i sluga Bizantije-Grcke) bili jedan od jacih. Nisu imali jedinstvenu, nacionalnu zastavu onda. Svako pleme je za sebe imalo svoju zastavu. Bosnjaci-Bosna je vec tada imala drzavu i zastavu LjiLjane (Kulin Ban). Albanija kao drzava i nacija postane tek 1912 godine (Islam Kemal). Nigdje ne postoji srednjovjekovna mapa Albanije? Prije i za vrijeme i poslije Osmanskog carstva? Prvi put Albanija se na svjeckoj mapi-mapi Evrope pojavi tek 1912 godine. Ovo su povjesno-naucne cinjenice. Postoje mape rasprostranosti Ilira, ilirskih plemena na Balkanu, ali mapa Albanija ne postoji. Bosna-Bosnjaci 1000. godina ranije vec imamo i jaku, naj jacu drzavu, najacu u srednjem vjeku, koja se prostire preko cijelog Sandzaka na jugu, visu polu C.Gore i Rashke i zaustavlja se do Kosovske Mitrovice. Albanije nigdje jos nema? Zato tvrdim, Sandzaklije, Plav i Gusinje su odprilike preko 300 godina (ima tacan pisani istorijski podatak) pripadali BOSNI-KRALJEVINI BOSNE. Nikad Albaniji, jer ona tada jos ne postoji. U Osmansko doba, pred kraj Osmanske vladavine, Pla-Gusinje podpadne pod Skadarskim Sandzakom. Ne Albanskim, vec Skadarskim. To je jos uvijek Osmanski teritorij. Nema Albanije. Ostatak Sandzaka potpadne pod Austro-ugarskom, kasnije Sandzak preuzmu srbi i c.gorci. Da kapituliram: Plavo-Gusinjani, Sandzaklije-Bosnjaci nisu niodkud dosli! Od danasnje Albanije, Bosne, Srbije, Hrvacke, C.gore su se vjekovima u krugu svog Ilirskog plemena diljem Balkana kretali i doseli li se svoji na svome u svojim vjekovnim ognjistima do danas. Nisu Albanci, nismo ni C,Gorci, a ni Srbi ni Bosanci. BOSNjACI SMO! NAJ STARIJI STAROSJEDIOCI BALKANA! Selam

 10. Ja kao seljak cuvajuci moju stoku jos kao malo dijete po planina prokletih Prokletija sam vec tada igrao cobanske igre sa albancima, crnogogorcima muslimanima i niko od nas nikada nije nekoga pitao ni sta ni kako.U to vrijeme nasi stari su nosili caksire i calme iskoro svi su govorili sciptarski kako bi se onda govorilo.Naravno i bioloski opravdano bili smo sprijateljeni sa vusanjem gusinjem i ostalim selima,hoti hakanje itd.Nas su zvali sckeke posto se znalo da smo iz arbanije.Normaln srednja skola kosmet.Za albance smo bili bosnjaci za srbe crnogorci za crnogorce turci,ipak to je onda islo kroz salu ali kroz salu se i gjeca prave to je iz godine u godinu uzimalo sve vise maha sve do 1968.

 11. Istina je da skoro svi danasni stanovnici Plava i Gusinja imaju porejelo od Shale Kuci i Kelmendi.Vjeruejm da je autor ovoga tekstta je Riza Guda ,kolko ja znam po profesij nije istroricar i to se primecuje i u ovom tekstu ali moramo da mu priznamo da je nesto radio i onaj koji radi uvjek gresi.SHALA I KELMENDI danas su Albanci i govore albanski jezik i imaju porjeklo od Ilira jer znamo u koja doba su zivjeli Iliri a ko su naslednici .Sto se Kuca tice treba da se cita i studira pervi i drugi napad na Kuci od strane Cetinja, na istoriske tekstove se zna kao pervi i drugi pohod na Kuci i razloge zasto su pobegli i u teritorije gdje je kontrolisara Turska ka sto su Rozaje Pazar Mitrovica Tutin Plav Gusinje Pec Decane Junik itd isto i u Albaniju i najvise ima u Skadar.Autor teksta je u pravu kad govori da se neko oseca Albanac a neko Bosnjak jer je to istina ali gresi kad kad govori o jeziku i to najvise ka spominje Ilire jel iliri su zivjeli prije nove ere i u novoj u to vreme na balkanu nije bilo slovenski jezik i to se po pervi put se javla o dolasku juznih slovenaca u 6 vjek da ojasnim jos nesto da se bole razumije sto sam hteo da kazem Boshnjacki jezik pripada u slovenskim jezicima a alnanski jezik na indoevropskim znaci autor mora da prezicira neke stvari koji su najbitni u ovom naucnom radu. Jos jedna mana u ovom radu je kad spominje neke porodice i kaze da imaju tusko porjeklo , istina je da su najvisi doprinos dali za tursku lbanci i Bosnjaci i ostali ali istorija zna da su turci dosli sa vojskom i vojnom aministacijom a civilnu administaciju je napravio od lokalnih licnosti znaci doslaka sa Turske nema u Plav i Gusinje. I za kraj svako ima pravo da se oseca kako zeli ali nemozese prolslost gledati danasnjom okom.

  • Coban I to je uvreda pravog Cobana ogradjujem sebe da ne uvrijedim Cobane .
   . samo kupite njegove knjige toje poenta on nema postovanja prema vama on ima samo jedan razum da kupoite njeovo prnjavo slovo koje ne vredi papira na kojemu je napisano.Riza Guda ,kolko ja znam po profesij nije istroricar i to se primecuje i u ovom tekstu ali moramo da mu priznamo da je nesto radio i onaj koji radi uvjek gresi.SHALA I KELMENDI danas su Albanci i govore albanski jezik i imaju porjeklo od Ilira jer znamo u koja doba su zivjeli Iliri a ko su naslednici

 12. POZDRAVE, A UJEDNO I ZAHVALE ZA OVAJ DIO TEKSTA, SVIM ONIM KOJI SU POMOGLI, I UCESTVOVALI DA SE SLIKA O PLAVU I GUSINJU, NJENA ISTORIJA POKUSA OBJASNITI U VEOMA MALIM I SAZETIM PISANIM OBJASNJENJIMA. OVO SE POKLAPA SA MOJIM VIDENJEM, O PORIJEKLU I ISTORIJI OVOG KRAJA. VEOMA SAM ODUSEVLJEN. PREDLAZEM SVAKOM, A POSEBNO KO JE U MOGUCNJOSTI, DA NAM DOKUCI PO MALO NA OVAJ NACIN O SVOJIM PORIJEKLOM. KAKO SU TEKLE I ODVIJALE SE STVARI U ISTINI NA OVIM TERENIMA. JEDNA STVAR JE DA MI SADA NE TREBA ISTORIJU DA IZMISLJAMO I LAZIRAMO, PREPISUJEMO JEDNI DRUGIM. ISTINA JE TA KOJA NAS MIRI, VRACA U PROSLOST, I U SADASNJOST NAM DAJE NADU ZA BOLJE RAZUMIJEVANJE JEDNI DRUGIH, O NASOJ PROSLOSTI- ISTORIJI. GODINAMA U PLAVU I GUSINJU NAROD SE ZENIO I UZIMALO SE IZMEDU PLEMENA, SVE DO DANAS. PLAV I GUSINJE TO JEST PLEMENA SU SE NA TAJ NACIN VISESTRUKO POMIJESALI, TAKO DA DANAS, SVA PLEMENA U OVOM KRAJU SU VEZANA JEDNA ZA DRUGE. OVAJ NAROD JE MNOGO SOCIJALNIJI, DRUSTVENIJI, OSTROUMNIJI, HRABRIJI, PAMETNIJI, RAZUMNIJI, STO JE I DOKAZANO NA OVIM PROSTORIMA. JEDAN PODATAK. GUSINJE PRIJE 300 GODINA JE BILO JAKO RAZVIJENO, A U TO DOBA DANASNJA PODGORICA BILA JE PODRUCIJE GUSINJA. SVE VAM GOVORI OVAJ PODATAK. A JOS JEDAN MNOGO VRIJEDAN, 1953 GOD, ODUZIMANJE OPSTINE GUSINJU(ZAPALJENA JE OPSTINA I TO NE SLUCAJNJO, VEC DOBRO ISPLANIRANO) TO JE MOJE UBIJEDENJE, A INSTIKT ME JOS NIKAD NIJE PREVARIO. MLADIM PORUCUJEM, DA SE SLAZU, PARTIJAMA DA NAM POMAZU, ( ZA PRAVA I BOLJI ZIVOT) GRADANIMA DA SE NIKOM NE PONIZAVAJU, JER MI SMO NASLJEDNICI NASIH POTOMAKA KOJI NIJESU PREZALI I MOLILI NIKAKVU VLAST, A POSEBNO TIRANIJU I VARVARSTVO. OVO JE GNIJEZDO VUKOVA, LJUDI HEROJA, KOJI NE DAJU NIKOM SVOJE, I NA SVOME SU GOSPODARI, A UJEDNO VELIKI LJUDI, GOSTOPRIMNI, I RAZUMNI. OVAJ KRAJ KRASE MNOGE DOBRE I POZITIVNE OSOBINE, I BAS ZBOG TOGA TREBA DA VAM JE MILIJI I DRAZI. POZDRAVE, SELAME ZA SVE MOJE PLAVO GUSINJANE, KAO I MOJE PRIJATELJE, I PRIJATELJE NASIH PRIJATELJA, JASAR-BEG -GUSINSKI PO OCEVOJ STRANI , PO MAJCINOJ, JASAR- PASA-GUSINSKI. MI SA OVIH PROSTORA IMAMO ZAJEDNICKI GENETSKI KOD, KOJI NAS DIJELI OD SVIH OSTALIH NARODA U SVIJETU. KAD GOD VIDIS ILI CUJES NEKO JE ODAKLE SI I TI, IZ PLAVA I GUSINJA, ZASTANI , POZDRAVI SE , UPOZNAJ SE, PITAJ SE KAO COVIJEK SA COVIJEKOM, JER TO SU OSOBINE I VRIJEDNOSTI PO KOJIM SE OVAJ NAROD PREPOZNAJE I ODVAJA OD OSTALIH. NE ZABORAVI, DA OVO PRICAS SVOJOJ DJECI, U AMANET SVIMA– NASIMA SA OVOG PROSTORA.

 13. Sve ovo je u redu odakle ko vidi porijeklo ali vecina nas nema poems ko smo. Sve nekako ko si ti ko sam ja. Sta me najvise privuklo da nesto kazem je ova slika Gusinjske carsije sa drvecem, prelijepo. Kako bi bilo lijepo da i sad ima nesto tako u carsiji. Ah zamalo zaboravih treba cistiti lisce cesto ko ce to da radi. Proslost ne treba zaboravljati ali se od nje ne moze zivjeti.

 14. Ilirskog porijekla, nece da kazu albanskog hahahahahahahaha…. Plav i Gusinje nekad dali osnivaca albanske lige – Ali pasu, a danas najveci komedijasi na svijetu

   • Pola albanskih prezimena Sestani,Smakaj-Smakovic, itd. naveli pod Turke. Kako Sestani Turci??? hahahahaha… Plus, kazu ilirskog porijekla, a nacionalno se izjasnjavaju kao Bosnjaci. To je isto kao kad bi na primjer Goranci sa Kosova pisali, slavenskog smo porijekla, a nacionalno se osjecamo Albancima.. To Goranci nikad ne bi uradili, eto kakvi su komedijasi danasnji Plavo-Gusinjani. Vi ste sramota za albanski rod, pored vas takvih nama Srbi kao neprijatelji i ne trebaju.

    • Arbene Ne možemo mi biti sramota za nekoga kome ne pripadamo.Ti isto pričaš kao Srbi koji nas zovu Poturice ili izdajnici zato što su naši preci postali muslimani ili bošnjaci.Da su naši preci bili Albanci onda bi svi mi trebali znati Albanski i ja ne bih imao problema biti Albanac,Naprotiv čak su mi dragi ljudi.
     Jednostavno reći niko ne traži ovdje da ne bude Albanac nego da saznamo našu istoriju nebitno koje od koga nastao.

   • Nemoj ti da pricas kad je nastalo albanstvo kad pojma sa historijom nemas. Kako se onda Albanci u italiji zovu Arbeneshi, a tamo su 500 godina? A Bosnjastvo je Alija Izetbegovic uveo 1992.godine, do tad su svi koristili naziv Bosanac.. tako da vi nikako ne mozete biti pravi Bosanci. Kao drugo, oni vas i ne vole, jer im uzimate sve funcije i poslove po Bosni. Za te poslove ste se i odrekli albanstva, to jest zarad interesa. Jos za vrijeme Jugoslavije ste se bavili tom izdajnickom politikom, kada ste pokusavali da budete Jugosloveni-Muslimani, dok smo mi Albanci sa Kosova krvarili i dobijali visegodisnje robije boreci se za svoj jezik i naciju.

    • 1005 ISTINA STO NIJESI POMENU DA SU SVAI 5 ALBANA BI TITOV SPIJUN I ZATOSTE DOBIJALJI KAZNE ..PRIMJER 1962 JEDNA BOJNA PUSHKA SE DALA VODJENICARI KAO POKLON I DRUGA DA PRODA U PERIODU VREMENA OD 9 MJESECI PUSHKA JE PROMIJENILA 900 RUKU I SVISU PZATVARANI NA DUGE ROBIJE TO NIJE OD BOSNJAKA VEC OD aLBANACA NA aLBANCA …mI BOSNJACI SMO NISHTA BOLJI OD VAS ISTA MILJET IZDAJNICI JEDAN DRUGOGA ..

    • o ti ‘Arbenesh’ xaxaxa pismeni ,daj procitaj malo istoriju onu pravu a ne koju su pisali novopceni istoricari takozvani albanski

     • Ja bar napisa pod svojim imenom i stojim iz sveke rijeci ti pishikako rece pismeno. vjerijem daje uvijek plodnije pazit na poruku a ne gubit vrijeme na pravopis ako to trazish onda Procitaj moje knjige tu cesh nac sve i historiju politiku vjeru zivot i uspjeh ja u posljednje vrijeme vishe pishem nego sto citam tako da bi mozda ugrabio tvoju i mudrih kao ti paznju..

    • Za Arbena Bosnjastvo nije uvedeno od alije Izetbegovica 1992 eto koljiko znash . ne glupetaj to bar nije teshko provjetit Tihic i Siladzic pa i Alkalaj Jevrej je ucstvovao dalji ili ne dase ime Bosnjacko vrati i Tadasnji Presjednik Tihic je bio Protiv pa i Hatis nije bio za onda je zajednica islama pocela da se bavi sa imenom i tek tada su se tihic i Siladzic prikolonili.. Alijina Organizacija je bila uvijek Mladi Muslimani samo da znash..

  • Albansko je kao Hrvacko ili Bosansko novo ime tije Illirso porijeklo.. govorise o porijeklu ne o imenu drzave.nego korijenu postanka.

  • Ali Pasa je bio vodja a ne osnivac Albanske lige. Razlog sto su ga stavili za vocju je njegova sposobnost skolska sprema i veza sa Turskom.

   • Osnivaci, celnici Prizrenske (nema Albanske Lige) Lige su bili Osmanski-turski (Albanci) cimbenici, turski-Osmanski placenici clanovi “Mladi Turci” tako nesto se zvala organizacija ciji su clanovi bili Albanci Sami i Abdulj Frasri i ostali celnici Prizrenske Lige. Prvobitno, negdje sam procitala da su i Bosnjaci iz BOSNE pozvani da prisustvuju odlukama LIGE. Kasnije su to Albanci “maestralno” izbjegli i od javnosti danas zataskali. Ima brdo povjesnih detalja kojima se lahko moze pobiti mit o Ligi kao “otporu” Albanaca od Osmanskog-Turskog “jarma”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial